Att köpa och kasta teknik

Idag lever vi i ett digitaliserat samhälle. Den teknik vi använder är avancerad och i viss mån nödvändig för att upprätthålla den standard vi vill ha. Vi använder tekniken inom de flesta områden, till exempel inom sjukhus och produktion. En av de störta tekniska branscherna är dock mobilmarknaden. Idag är det nästan obligatoriskt att ha en mobil i handen, som guidar en i vad som är trendigt och vart tunnelbanan ligger.

Planerat åldrande

Då konsumtionen har ökat drastiskt i västvärlden har vi stött på vissa problem. Miljön har bland annat tagit illa vid sig, då vi kastar ofantliga mängder med skräp (plast som teknik). När det kommer till teknik så finns det dock inte så mycket att göra åt saken. Det är nämligen så att en stor del av all teknik har en tickande klocka, ett förfallodatum. Tanken med detta är att kunden ska köpa en till mobil, eller en till dator. Idag är det inte ovanligt att ett kylskåp endast håller i fem år. Det är standard. Vi lägger alltså multum på nödvändiga saker, som i sin tur går sönder i onödan – för att företagen vill att vi ska konsumera mera.

Att kasta teknik

När du kastar en gammal mobil så är det viktigt att den hamnar rätt. Idag har vi svårt att hantera all den teknik som kastas, den är nämligen svår att sortera och förbränna. Många gånger kan du lämna in din mobil i butik, så att de antingen kan sälja vidare mobilen eller återanvända vissa delar. Men andra gånger hamnar den på tippen. Det produceras alltså stora mängder av teknik, som sedan kastas efter bara några år. För att råda bot på det här kan du sälja din gamla teknik (om den fortfarande fungerar), det finns alltid någon som sparar en slant på att köpa begagnat.