Ekonomiska besvär: Att låna pengar

Alla drabbas ibland av ekonomiska besvär. Det kan leda till obetalda räkningar och i värsta fall till att kronofogden knackar på. Många löser problemet genom att ta lån, men det är inte alltid det smartaste. Ibland stjälper lånet snarare än hjälper. För att veta skillnaden är det bra att hålla koll på sin återbetalningsförmåga. Om jag tar ett lån nu, kan jag sedan betala tillbaka i rimlig tid?

Vad för slags lån kan jag ta?

Om du till exempel ska köpa en lägenhet kan du ta ett lån hos en bank. Men om det gäller något som är mer tidpressat kan du ta ett snabblån hos ett kreditföretag. Du kan till exempel ta ett sms-lån om mobilräkningen blir lidande i slutet av månaden. Men det finns ofta en del krav ett uppfylla, för att få ta ett lån, dessa kan se ut såhär:

  • Du måste vara 18 år eller äldre
  • Du måste vara skriven i Sverige
  • Du måste vara medlem hos en svensk bank
  • Du måste kunna visa på din återbetalningsförmåga

Kom ihåg att ett lån ska vara som en sista utväg, inte som en genväg.

När ska du ta lån?

Du måste alltid veta att du kan betala tillbaka, annars riskerar du att hamna hos kronofogden och det kan till exempel resultera i att du inte kan hyra lägenhet eller ta lån i fortsättningen. För att du i första taget ska få ta ett lån (oavsett vilket) så görs en kreditupplysning, där företaget granskar din tidigare historia med lån.

Om du har trubbel med ekonomin så behöver du se över korrelationen mellan din inkomst och dina utgifter. Det är inte sällan man spenderar för mycket, för att sedan få huvudbry i slutet av månaden. Därför bör du (så fort lönen kommer in) gör en lista på dina prioriteringar och utgifter. På sätt slipper du hamna i ekonomisk knipa utan förvarning.